מחקר ישראלי: פייסבוק עלולה לגרום לנו לדיכאון

פייסבוק יכולה לגרום לירידה בהערכה העצמית שלנו, כך עולה ממחקר ישראלי חדש. לעתים, אפילו רבע שעה של גלישה מספיקה כדי להגדיל את הסיכוי לדיכאון

 

מחקר ישראלי חדש פורסם בכתב העת הבינלאומי "אישיות והבדלים אינדיבידואליים" של ד"ר יצחק אלפסי, פסיכולוג חברתי מהחוג למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית הדסה בירושלים, מצביע על כך שגלישה בפייסבוק במשך רבע שעה מספיקה כדי להגדיל את הסיכוי לסבול מדיכאון.

 

על פי המחקר, שעיקריו הוצגו ב"ידיעות אחרונות", הסיבה לכך היא שפייסבוק גורמת לירידה בהערכה העצמית בקרב הגולשים.

 

המחקר כלל 80 נבדקים בין הגילאים 19-35, שעושים שימוש רב ברשת החברתית הפופולרית בעקביות מדי יום. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: בקבוצת הניסוי, נבדקים התבקשו לגלוש במשך כ-15 דקות בפיד של חשבונות הפייסבוק שלהם. בקבוצת הביקורת, המשתתפים התבקשו לגלוש לפרק זמן דומה בדף הרשמי של נשיונל ג'יאוגרפיק בפייסבוק, שם הגולש לא פוגש מכרים. הנבדקים התבקשו אז למלא שאלון שבדק את רמת הערך העצמי שלהם ואת תחושותיהם בנקודת זמן זו.

 

על פי הדו"ח, הנבדקים שגלשו בפיד שלהם הציגו בממוצע רמה נמוכה יותר של הערכה עצמית ותסמינים נוספים של דיכאון מאשר אלו בקבוצת הביקורת. הם נטו יותר להסכים עם טענות, כמו "אני נוטה להרגיש שאני כישלון", "אני מרגיש שיש לי מעט דברים להיות גאה בהם", והביעו יותר תחושות של חוסר תקווה, ייאוש ואכזבה מעצמם.

 

"ממצאי המחקר מצביעים על כך שחשיפה לרשתות חברתיות יכולה להיות בעלת השפעה שלילית מבחינה פסיכולוגית", אמר ד"ר אלפסי. "ההשפעה המצטברת של הפגיעה בתחושת ההערכה העצמית והרווחה הנפשית עשויה להיות משמעותית".